Hämeenlinnan Kansantanssijat Ry

Hämeenlinnan Kansantanssijat on ollut rekisteröity yhdistys vuodesta 1983. Yhdistyksemme perusta ja juuret ovat Hämeenlinnan kansalaisopiston tanhupiirissä ja ulottuvat aina vuoteen 1934 asti, jolloin tanhupiiri aloitti toimintansa pitkäaikaisen vetäjänsä Ahto Vilkmanin ohjauksessa. Vuodesta 1983 ryhmien ohjaajana on toiminut kansantanssinopettaja Marjo Paulorinne-Santala ja syksystä 2006 myös kansantanssinopettaja Marjuska Santala.

Kansainväliset yhteydet aloitettiin varhain. Jo 50-luvulla tekivät hämeenlinnalaistanhuajat ensimmäiset esiintymismatkansa ulkomaille. Ne suuntautuivat Englantiin ja Saksaan. Myöhemmin on tehty lukuisia matkoja eri puolille Eurooppaa. 90-luvun matkat ovat suuntautuneet mm. Viroon, Hollantiin, Italiaan, Espanjaan ja kahdesti Saksaan sekä 2000-luvulla Norjaan, Viroon, Tanskaan, Latviaan, Ranskaan, Sveitsiin ja Liettuaan.

Virolaisen ystäväryhmämme Kupparid kanssa olemme jatkaneet yhteydenpitoa jo 20 vuoden ajan. Vierailimme heidän luonaan viimeksi viime toukokuussa ja nyt elokuun viimeisenä viikonloppuna, 27.8.2010 - 29.8.2010 saamme heidät vieraaksemme ja lauantaina 28.8.2010 Hämeenlinnan Kauppatorin lavalle.

Pohjoismaista yhteistyötä edustavat joka kolmas vuosi vietettävä Nordlek-juhla vuonna 2000 Stavangerissa, Norjassa, vuonna 2003 Naestvedissä, Tanskassa ja vuonna 2006 Göteborgissa, Ruotsissa. Kesällä 2009 Lahti isännöi juhlia ja seuraavan kerran näissä merkeissä tavataan 2012 Norjassa.

Eurooppalaisten yhteiseen Europeade-festivaaliin olemme osallistuneet kuusi kertaa: 41. Europeade heinäkuussa vuonna 2004 Riiassa, Latviassa, 42. Europeade heinäkuussa vuonna 2005 Quimperissa, Bretagnen niemimaalla, Ranskassa ja 44. Europeade Horsensissa, Tanskassa. Heinäkuussa 2008 vietimme 10 päivää Europeade-matkalla halki Euroopan kohteena viehättävä Martignyn kaupunki Lounais-Sveitsissä, Alppien sydämessä, Mont Blanc ja Matterhornin huippujen kainalossa. 46. Europeadeen osallistuimme Klaipedassa, Liettuassa yhdessä Vanajaveden pelimannien kanssa.

Tämän kesän 2010 heinäkuun kaksi viimeistä viikkoa kansantanssijat viettivät jälleen Euroopassa. Matka halki Puolan, Slovakian ja Itävallan, kohti aurinkoista Pohjois-Italian Bolzanoa ja paluumatka Tsekin ja Saksan kautta kotiin tarjosi jälleen valtavasti nähtävää ja koettavaa.

Oman kulttuurishokkinsa tarjosivat 47. Europeadeen osallistuville viisi yhteistä päivää 3000 muun kansantanssiin hurahtaneen eri kansallisuuksia edustavan kanssa yhteisessä majoituksessa italialaisessa messuhallissa. Tapahtuman loput 2000 olivat majoitettuina alueen kouluilla. Kansantanssia, soittoa, laulua; alppitorvet, säkkipillit, viulut ja haitarit sekä kaikki muut soittimet sulassa sovussa. Aina soi jossain – päivällä ja yöllä! Tätä ei voi kokea missään muualla!

Vanajaveden Opiston kansantanssiryhmissä harrastajien määrä on useita kymmeniä, joista suuri osa kuuluu Hämeenlinnan Kansantanssijoihin. Talvikauden ryhmät harjoittelevat kansalaisopiston ohjelman mukaisesti viikoittain. Kesäisin esiintymiset sekä valtakunnalliset ja kansainväliset kansantanssitapahtumat ja festivaalit innostavat kansantanssijoita harrastuksensa pariin.

Kansantanssille tukea antaa hyvä säestys. Meitä on onnistanut saada joukkoomme hyviä "haitaristeja". Pitkään säestäjinä ovat toimineet Yrjö Järvinen, Pentti Heikkinen ja Aki Ojala. Mukavaa on ollut myös yhteistyö Lauri Keskisen ja Vanajaveden pelimannien kanssa.

Omien matkojemme lisäksi olemme myös itse vastaanottaneet vieraita ja toimineet isäntinä ulkomaalaisryhmille sekä järjestäneet koulutusta, leirejä sekä retkiä kansantanssitapahtumiin.

Tärkeitä linkkejä

 

Lähde mukaan!